Droom jij net als wij van een gezond en welvarend leven, met een minimale impact op klimaat en landschap?
Wil jij je levensstijl veranderen, een stapje terug te doen, minder consumeren en verantwoordelijk genieten van de kwaliteiten van het leven?
Zou jij een leven in de stad kunnen verruilen voor een leven nabij de stad?
Dan is wonen in een Buitengewoon ecowijk misschien wel iets voor jou.
Een buitengewoon ecowijk wordt georganiseerd in een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, CPO.
Bij een CPO ontwikkelt een groep huishoudens samen hun eigen woningen.
Om als eigen ontwikkelaar op te kunnen treden, organiseert deze groep zich als een rechtspersoon in een vereniging. Daarmee draagt ze verantwoordelijkheid voor het gebruik van de grond, het ontwerp en de bouw van de woningen. Het collectief doet dat samen met een zelfgekozen bouwbegeleider, architect en aannemer.
Het grote voordeel van bouwen in een CPO is dat je regie over je eigen woning en kosten hebt, omdat er geen projectontwikkelaar tussen zit. Dit maakt bouwen in een CPO goedkoper en schept de mogelijkheid om zelf ontwerp en materialisatie te bepalen.
Het nadeel is dat een relatief grote groep van vaak onervaren besluitvormers belangrijke keuzes moet maken, zoals het kiezen van de architect, aannemer, adviseurs en het nemen van de ontwerpbeslissingen. Dit leidt vaak tot spanningen en grote zorgen tijdens de bouw. Daarom komt het ook relatief vaak voor dat CPO projecten niet van de grond komen.
Buitengewoon is een weloverwogen methode, waarin de woningen op vergelijkbare wijze, vrijstaand, rondom de gemeenschappelijke moestuin en kas worden georganiseerd. De layout van de woningen wordt aangepast aan de afmetingen van het bouwkavel.
De woningen worden door de toekomstige bewoners samengesteld door middel van ons eigen geprefabriceerd modulair bouwsysteem, roomy. Dit geeft een hoge mate van keuzevrijheid en een volledige transparantie in bouwkosten en levertijden.
Aan het begin van een CPO project kom je nog niet in aanmerking voor een hypotheek. Dat gebeurt pas als de omgevingsvergunning is toegekend. Voor het toekennen hiervan heb je een uitgewerkt ontwerp, constructieve en energieprestatie berekeningen nodig. Deze kosten zullen door jou zelf moeten worden gefinancierd.
Door toepassing van onze methode, hoeven wij niet keer op keer het wiel uit te vinden en kunnen wij snel en tegen significant lagere kosten een doordacht en professioneel plan indienen bij de gemeente.
Voor deze uitermate groene manier van bouwen en wonen zijn tal van subsidies beschikbaar op overheids, provinciaal en gemeentelijk niveau. Het subsidie landschap is complex, lokaal verschillend en verandert constant. Tijdens het proces zorgen wij ervoor dat jij optimaal geniet van de subsidie mogelijkheden voor de bouw van jouw woning.
Heb je vragen of wil je meer weten, meld je dan aan via ons contact formulier.

Wat kan ik bijdragen?
Een gemiddeld Nederlands huishouden stoot 20 ton Co2 per jaar uit. Leven in een Buitengewoon wijk maakt het zonder veel inspanning mogelijk om dit tot de helft te reduceren. Een wijk met 15 huishoudens bespaart daarmee gemiddeld 150 ton per jaar aan Co2 uitstoot.
In een Buitengewoon wijk woon je in circulaire Co2 en energie neutrale woningen, hiermee bespaar je al 27% vergeleken bij een gemiddeld gezin in Nederland.
Daarnaast bespaar je op eten en drinken omdat je grotendeels zelfvoorzienend zijn, dit is tenminste nog eens 10% besparing. Los van wat er wordt bespaard aan ritten van en naar de supermarkt door gezinnen en vrachtwagens, vol met goederen verpakt in plastic.
Door delen van spullen en vervoer met de gemeenschap kun je nog eens flink besparen, dit is tenminste 15%, maar kan met een beetje wilskracht eenvoudig naar 25% besparing.
Al met al lijkt het dus binnen handbereik voor een huishouden in een Buitengewoon ecowijk om meer dan 50% uitstoot te reduceren, dit kan oplopen tot een reductie van wel 75% afhankelijk van je inzet.